top of page

Bol u kuku

Bol u kuku je vrlo česta pojava sa kojom se susreće veliki broj svetske populacije.

 

Zglob kuka je vrlo stabilan i snažan zglob. Zglob kuka drži zajedno puno mišića koji su pričvršćeni za kosti jakim tetivama. Ti mišići i tetive grade kapsulu oko zgloba i podupiru njegove pokrete.

 

Pomažu u pokretima u zglobu, podupirući kretanje nogu i gornjeg dela tela. Unutar
kapsule kuka nalazi se sinovija koja podmazuje zglob sinovijalnom tečnošću i održava hrskavicu zdravom.

 

Hrskavica se nalazi između kostiju u zglobu kuka kako bi se zaustavilo njihovo trljanje i smanjuje svaki udar prilikom hodanja ili pomicanja kuka.

 

Hrskavica sa sinovijalnom tečnošću amortizuje pokrete u zglobu. Uz svu ovu podršku, neobično je da se kuk iščaši, čak i nakon povrede prilikom jakog udara.

 

Bol u kuku je opšti izraz za bol koja se oseća u kuku ili oko zgloba kuka. Ne oseća se bol uvek u samom kuku, nego se bol može osetiti u preponama ili butinama i širiti se do kolena.

bol u kuku
GettyImages-1174518981-c756f9c9ada8410ea6f9602e38f2c513.jpg

Neki od mogućih uzroka

Artritis - Najčešći uzrok dugotrajne boli u kuku je artritis. Artritis može uzrokovati bolove, ukočene i osetljive zglobove i poteškoće u hodanju.
Postoje razne vrste artritisa:

 

  • Osteoartritis (OA) može biti posledica starosnog trošenja hrskavice koja se nalazi u zglobu kuka.Trauma zgloba, poput preloma, može uzrokovati traumatični artritis poput osteoartritisa.

  • Infektivni artritis posledica je infekcije u zglobu koja uzrokuje uništavanje hrskavice.

 

  • Reumatoidni artritis (RA) - posledica je imunološkog odgovora tela koji dovodi do napada na zglobove. Ova vrsta artritisa na kraju može uništiti zglobnu hrskavicu i kosti u zglobu kuka kada je neophodna operacija i ugradnja veštačkog zgloba. Osteoartritis je mnogo češći od reumatoidnog artritisa.

 

Trohanterični bursitis - Drugi mogući uzrok bola u kuku je trohanterični bursitis. Ovo se stanje događa kada se upali bursa, koja predstavlja vrećicu napunjenu tekućinom u blizini zgloba kuka. Brojni su uzroci koji dovode do trohanteričnog bursitisa, uključujući povredu kuka, prekomernu upotrebu zglobova ili probleme s držanjem tela. Ovo je stanje mnogo češće kod žena nego kod muškaraca.

 

Prelomi kuka - Česti su kod starijih odraslih osoba i onih koji imaju osteoporozu. Osteoporoza predstavlja gubitak koštane mase kosti kada kosti postanu krte i lomljive. Prelomi kuka uzrokuju vrlo iznenadne, jake bolove u kuku i zahtijevaju hitnu medicinsku pomoć. Postoje komplikacije koje mogu nastati zbog preloma kuka, poput stvaranja krvnog ugruška tromba u venama nogu. Prelom kuka obično zahteva hirurški zahvat. Nakon ove operacije neophodna je fizikalna terapija da biste se oporavili.

 

Neurpatija – Neuropatija je posledica povrede lumbalnog dela leđa koja se najčešće povezuje sa nekim od oblika diskus hernije. Kada dođe do ovakve povrede bol se neretko širi ka preponi, kuku ili gluteusu pozadi, a može da preskoči bol u samim leđima. U tom slučaju često dolazi do pogrešne procene i loše postavljene dijagnoze gde doktori često taj bol povezuju sa strukturalnim oštećenjem samog kuka.

 

Sindrom pucketanja kuka - Koji se najčešće javlja kod plesača ili sportista,karakteriše se pucketanjem u kuku prilikom određenog pokreta u kuku.
Ovo pucketanje može se dogoditi kada npr. hodate ili ustajete sa stolice. Stanje je obično bezbolno, ali u nekim slučajevima može uzrokovati bol.
Pucketanje kuka s boli obično je znak kidanja hrskavice ili fragmenata hrskavice u kuku.

U našem centru nudimo vam oporavak svih ovih stanja i povreda.

Najbitnije za uspešan oporavak jeste individualan pristup svakom pacijentu .

Ovaj proces obuhvata adekvatno uzimanje anamneze, sprovođenje svih fizioterapeutskih standardizovanih testova, procena funkcije i strukture kuka i noge u celini.

 

Po potrebi konsultacija sa doktorom specijalistom, sprovođenje dodatne aparaturne dijagnostike i na kraju pravljenje i sprovođenje individualnog plana terapije koji će dati najbolje i najkvalitetnije rezultate kako bi se pacijent vratio svim pređašnjim sportskim i rekreativnim aktivnostim, kao i aktivnostima dnevnog života.


Terapija obuhvata niz manuelnih tehnika, fizikalnih procedura i kineziterapiju(terapija pokretom – vežbe) kao najvažniji terapijski element u svakom oporavku.


„Samo se pokretom može stići do potpunog oporavka.”

Concrete Wall
fiziovuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page