top of page

Bol u ramenu

Rame je najpokretljiviji zglob u našem telu i zglob koji se najčešće koristi tokom dana pri obavljanju skoro svih aktivnosti dnevnog života. Rame formiraju 3 kosti i veliki broj mišića, tetiva, ligamenata i nervnih struktura koje prolaze pored samog zgloba.


Zbog svoje anatomije i česte nestabilnosti, zglob ramena je podložan
velikom broju povreda.

Najčešće povrede ramena zahvataju povrede mekih tkiva poput (mišića, tetiva i ligamenata), a nešto ređe povrede koštanih struktura (frakture, iščašenja ili degenerativne promene poput artroze zgloba ramena).

Međutim, bol u ramenu može često biti i posledica neuropatije, kao sekundarni bol usled povrede vratnog dela kičme poput diskus hernije.

Bolovi u ramenu se javljaju kada bilo koja od komponenti zgloba ramena počinje da se menja usled degenerativnog procesa ili je kompromitovana i iritirana na neki način.

Bol u ramenu najčešće se javlja zbog preterane upotrebe ovog zgloba, što je karakteristično za starije osobe, ili usled povrede, dislokacije što je češće kod mladih, naročito sportista.

Iako je rame manje podložno osteoartritisu od drugih zglobova, kao što su zglob kuka
ili kolena, osteoartritis ramena se često javlja.

 

Osteoartritis, odnosno artroza ramena, nastaje zbog propadanja hrskavice koja oblaže zglobne površine koje ulaze u sastav zgloba ramena.

 

Usled propadanja hrskavice dolazi do reaktivnih promena na kostima u vidu stvaranja koštanih izraslina, osteofita, koji dodatno povećavaju trenje između kostiju, a krajnji rezultat je bol u ramenu i smanjena pokretljivost.

bol u ramenu
Shoulder

Šta izaziva bol u ramenu?

Bolove u ramenu najčešće izazivaju sledeća stanja:

Tendinitis - Bolove u ramenu najčešće izaziva upala tetiva koje okružuju ovaj zglob. Ovaj poremećaj se zove tendinitis, a nastaje zbog prekomernog opterećenja. Pri opterecenju tetiva koje vrše trenje o kost gde se javlja iritacija i bol. Najčešće se javlja upala tetive mišića (m. biceps brachi, m. supraspinatus i m. infraspinatus). Upala se manifestuje hroničnim bolom, koji se povećava pri pokretu i dodiru.

Burzitis - Bol u ramenu se može javiti i kao posledica burzitisa. Burzitis je zapaljenje burze, male zatvorene vreće koja je ispunjena tečnošću i smeštena u unutrašnjost zglobova. Funkcija burze je da smanji trenje izmedu tetiva i kosti, tetiva i tetiva. Često se javlja zajedno sa tendinitisom.

Kalcifikacija ramena - Bolovi u ramenu javljaju se i kao posledica taloženja soli kalcijuma u tetivama mišića ramenog pojasa. Okolna tkiva postaju upaljena i javlja se bol. Ovo stanje se najčešće javlja u periodu između 30 i 60 godine života. Bol u ramenu se javlja iznenada, intenzivan je i konstantan. Ponekad taloženje kalcijuma u zglobovima može proći bez simptoma.

 

Smrznuto rame - (adhezivni kapsulitis ili periartritis) je hronično zapaljenje ramena i okolnog mekog tkiva. Ovo stanje je često prouzrokovano povredama i dovodi do nemogućnosti upotrebe zgloba ramena. Kako vreme prolazi, jednostavni pokreti, kao što je podizanje  ruke postaju sve teži za izvođenje. Ukoliko dođe do upale unutar same zglobne kapsule, kosti unutar zgloba neće moći da se pokreću. U nekim slučajevima, pacijent ne može uopšte da pokreće rame. Bolovi u ramenu kod ovog stanja su izuzetni jaki.

 

Artritis ramenog zgloba - nastaje delovanjem infektivnih agenasa. U ovom slučaju ne javlja se samo bol u ramenu, već su prisutni i oticanje, crvenilo kože, ograničena funkcija zgloba. Najčešći uzrok artritisa ramenog zgloba jeste reumatoidni artritis i ankilozni spondilitis.

 

Osteoartritis - je varijanta degenerativnog procesa oštećenja hrskavice. Simptomi su slični artritisu, ali nema inflamatorne reakcije.

 

Povrede ramena - Bolovi u ramenu se javljaju kao posledica traume, što je karakteristično za mlade osobe i sportiste, poput iščašenja ili fraktura kostiju koje ulaze u sastav zgloba ramena.

Kod odraslih, bolovi u ramenu nastaju kao posledica starenja ili osteoporoze (smanjenje količine kalcijuma, usled čega kosti gube svoju gustinu i postaju poroznije).

Bolesti unutrašnjih organa - Često se bol u ramenu javlja kao posledica bolesti unutrašnjih organakao što su: infarct miokarda, bolesti jetre, angina pektoris, pneumonija i tada se bol u ramenu naziva refleksni bol.

 

Tumori i nasledne anatomske anomalije - retko mogu da uzrokuju bol u  ramenu.

U našem centru nudimo Vam oporavak od svih ovih stanja i povreda.

Najbitnije za uspešan oporavak jeste individualan pristup svakom pacijentu .

 

Ovaj proces obuhvata adekvatno uzimanje anamneze, sprovođenje svih fizioterapeutskih standardizovanih testova, procena funkcije i strukture ramena i ruke u celini.

 

Po potrebi konsultacija sa doktorom specijalistom, sprovođenje dodatne aparaturne dijagnostike i na kraju kreiranje i sprovođenje individualnog plana terapije koji će dati najbolje i najkvalitetnije rezultate kako bi se pacijent vratio svim pređašnjim sportskim i rekreativnim aktivnostima, kao i aktivnostima dnevnog života.


Terapija obuhvata niz manuelnih tehnika, fizikalnih procedura i kineziterapiju
(terapija pokretom – vežbe) kao najvažniji terapijski element u svakom
oporavku.


„Samo se pokretom može stići do potpunog oporavka.”

Concrete Wall
FizioVuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page