top of page

TENISKI LAKAT

 

Teniski i Golferski lakat – poznati i kao lateralni i medijalni epikondilitis, su stanja koja se manifestuju pojavom bola u predelu lakta, podlakrice pa i šake.

Ovo stanje može da ometa funkciju šake pri obavljanju profesionalnih, sportskih ili rekreativnih aktivnosti.

Teniski lakat  predstavlja upalu tetiva ekstenzora (podizača) šake i prstiju blizu njihovih pripoja u predelu spoljašnjeg dela lakte.

 

Nastaje kao posledica ponavljajućih ili prenaprezajućih pokreta poput “bekhenda” kod tenisera po čemu ova povreda i nosi naziv - pored tenisera možda se češće javlja kod ljudi koji rade specifične poslove poput kucanja na tastaturi ili pisaćoj mašini, korišćenje kompjuterskog miša,pletenja, heklanja, raznih zanatskih i majstorskih radova koji uključuju upotrebu različitog alata pri čemu se šaka jako i često stiska i napreže.

teniski lakat

Ponekad ovo stanje može nastati i kao posledica neuropatije, tj povreda vratne kičme, gde bol ne mora da se javi u vratu ali utiče na mišiće ruku koji polako slabe i postaju preopterećeni - Naročito ako se upala javi na oba lakta ili se sporadično javlja na jednom ili drugom laktu.

Oba ova stanja - i teniski i golferski lakat se uspešno rešavaju, nakon čega se pacijenti vraćaju svim svojim prethodnim aktivnostima u punom obimu.

Kao glavni element oporavka koriste se vežbe (naročito vežbe jačanja  i istezanja upaljenih mišića i tetiva), ali i različite manuelne tehnike poput miofascialnog opuštanja, akupunkture i akupresure, Stecco metode, IASTM tehnike, vakumskih i kompresivnih tehnika.
 

Sve ove tehnike i vežbe (za koje smo i sertifikovani),a koje za cilj imaju smanjenje bola i vraćanje svih funkcija šake i lakta možete dobiti u našem centru.

Praksa je pokazala i dokazala da se jedino 

Pokretom može doći do optimalnog zdravlja.

Vama na usluzi, FizioVuk.

Concrete Wall
fiziovuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page