top of page

Bol u leđima

Bol u leđima postaje sve učestaliji problem, koji pogađa kako starije, tako i mlađe osobe.

Često je povezan sa diskus hernijom, koja može nastati zbog nedostatka fizičke aktivnosti i porasta broja poslova koji se obavljaju sedeći.

 

Pored toga, bol u leđima može biti izazvan različitim vrstama trauma, uključujući prelome pršljenova, povrede mišića, nagnječenja mekog tkiva, kao i tumorima u blizini kičmenog stuba. Takođe, bol može biti posledica oboljenja unutrašnjih organa, na primer, prisustva kamena u bubrezima.

diskus hernija
Arm Strength
DUS_0110.jpg

Diskus hernija kao najčešće stanje

Obzirom na to da je diskus hernija najčešći uzrok bola, njoj ćemo posvetiti i najviše pažnje.

Prvo što treba znati jeste da postoji 5 nivoa povrde diskusa, a to su:

 1. Bulging diska – bubrenja diska, često ne prikazuje nikakve simptome jer nije dovoljno velika promena da vrši pritisak na okolne nerve i kičmenu moždinu.

 2. Protruzija diska – u ovoj fazi možete početi osećati bol u području gde se nalazi prolaps diska i gde je nastala kompresija na okolne nerve i/ili kičmenu moždinu, ali je u ovoj fazi omotač diska i dalje očuvan.

 3. Diskus hernija – predstavlja pucanje omotača, prstena koji obavija jezgro pri čemu dolazi do curenja jezgra diska van samog omotača, čime  može doći do većih i ozbiljnijih kompresija na okolne nerve i/ili kičmenu moždinu. Ova faza je praćena uglavnom jakim bolovima, mišićnim spazmom i drugim neurološkim ispadima.

 4. Ekstruzija diska – je u stvari isto diskus hernija ali u ovom slučaju došlo je do većeg i masovnijeg curenja jezgra diska čime se vrši jaka kompresija na okolne nervne strukture. Pacijenti osećaju jake tegobe koji se šire i u ostale delove tela koje taj nivo kičme inerviše. Ovo je čak najteži oblik diskus hernije jer se najteže i najsporije oporavlja.

 5.  Sekvestracija diska – je poslednja faza povrede diska kada dolazi do curenja jezgra i van okvira diska, čak i u kičmeni kanal. Ali u praksi se pokazalo da ova faza zna da bude lakša za oporavka, jer se dobar deoiscurelog diska apsorbuje u samom kičmenom kanalu, a tegobe se nekad brže povlače.

Neki od najčešćih simptoma povrede lumbalnog dela leđa su:

 

 • Bol u donjem delu leđa 

 • Trnjenje ili bol koji se spušta niz nogu

 • Bolivi u preponama ili kukovima

 • Bol u glutealnom delu

 • Bol u kolenu ili oko njega

 • Trnjenje ili bol u listovima

 • Antalgično držanje tela

 • Trnjenje, žarenje, mravinjanje u stopalima

 • Slabija kontrola mokrenja

 • Slaba kontrola stopala, pad stopala

 • Bolovi pri pokretanju trupa (istezanje tela, naginjanje, savijanje,rotiranje)

 • Atrofija mišića leđa, gluteusa, nogu

 • Seksualna disfunkcija

 • Narušena cirkulacija nogu i osećaj hladnih nogu

 


Sve ove povrede, tegobe nastaju kao posledica narušene biomehanike tela, koja podrazumeva slabljenje određenih mišićnih grupa (mišića stomaka, leđa, gluteusa, kvadricepsa), a sa druge strane dolazi do skraćenja drugih mišićnih grupa (skraćenje zadnje lože, skraćenje preponskih mišića, kao i dugih i
kratkih paravertebralnih-leđnih mišića). Sve to dovodi do narušene statike i dinamike tela koja utiče na opterećenje samog kičmenog stuba i diskusa.


Diskus oko sebe nema nikakvu barijeru-ogradu već samo gustu mrežu mišića.
Kada taj sistem mišića više ne može da izdrži sile koje konstantno deluju na kičmeni stub, diskusi počinju da se pomeraju i dolazi do pucanje njihovog omotača i nastanjanja gore navedenih povreda.
Do skoro se smatralo da je oporavak teško povređenih diskusa nemoguć bez operativnog lečenja, ali skorašnja otkrića i studije koje su objavljene dokazuju da se diskus može apsolutno regenerisati i vratiti skoro u normalnu poziciju i funkciju. Da bi se tako nešto dogodilo moraju se eliminsati sve gore navedeni faktori koji su doveli do narušene biomehanike, a zatim stvoriti novi “povoljni” uslovi u kojima će se povređeni diskusi, nervne strukture i mišići oporaviti.

Fizioterapeut ima ključan zadatak da popravi narušenu biomehaniku, vrati telo u prirodni balans i stvori uslove za oporavak tela.

 

Kao glavni terapijski element koji se pokazao najefikasnijim u lečenju svih povreda i bolesti muskuloskeletnog sistema jeste POKRET, koji mi fizioterapeuti zovemo Kineziterapija.

Glavni cilj našeg centra jeste da vam na prirodan, neinvazivan način oporavimo povredu diskuka i tela u celini, koja uz odgovarajuće održavanje i buduću „Higijenu kičme” neće biti samo privremeno rešenje, već rešenje na duge staze.


Povreda diskusa jeste fizička-mehanička povreda i kao takva uglavnom se mora fizički i tretirati.
Najbitnije za uspešan oporavak jeste individualan pristup svakom pacijentu .

 

Ovaj proces obuhvata adekvatno uzimanje anamneze, sprovođenje svih fitioterapeutskih standardizovanih testova, procena funkcije i strukture leđa, stomaka, karlice i nogu u celini.

 

Po potrebi konsultacija sa doktorom specijalistom, sprovođenje dodatne aparaturne dijagnostike i na kraju pravljenje i sprovođenje individualnog plana terapije koji će dati najbolje i najkvalitetnije rezultate kako bi se pacijent vratio svim pređašnjim sportskim i rekreativnim aktivnostim, kao i aktivnostima dnevnog života.
 

Terapija obuhvata niz manuelnih tehnika, fizikalnih procedura i kineziterapiju (terapija pokretom – vežbe) kao najvažniji terapijski element u svakom oporavku.


„Samo se pokretom može stići do potpunog oporavka.”

Concrete Wall
fiziovuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

 • Facebook
 • Instagram
bottom of page