top of page

PETNI TRN

Petni trn predstavlja stvaranje kalcifikata u predelu petne kosti koji ima oblik “trna” ,po kojim je i dobio ime, kao posledica čestih upala plantarne fascije i skraćenja tetiva plantarne strane stopala i zadnje strane potkolenice.

Ovo stanje je jako bolno pri svakom koraku, a naročito u jutarnjim časovima i nakon dužeg sedenja. Javlja se kod ljudi koji dosta stoje u mestu, ili dosta hodaju tokom dana u neudobnoj obući, što preopterećije tetive i plantarnu fasciju stopala koja u početku biva upaljena. Nakon hroničnih upala dolazi do oslobađanja kalcijumovih soli I formiranja petnog trna.

petni trn

Ovo stanje se može rešiti opuštanjem svih zategnutih truktura pri čemu se smanjuje pritisak u predelu petnog trna pa bolovi popuštaju i nestaju, a pacijent se vraća svim aktivnostima u punom obimu. Postoje različiti aparati koji navodno rzbijaju petni trn ali bolovi često ostaju prisutni I nakon razbijanja samog kalcifikata, što dokazuje da nije kalcifikat glavni uzrok bola već narušena biomehanika tela.

Ovo stanje se rešava pre svega primenom vežbi (Iztezanje i jačanje mekih struktura i mišića stopala i noge u celini) kao i primenom različitih manuelnih tehnika poput akupunkture i akupresure, miofascialnog opuštanja, IASTM i Stecco tehnike, vakumskih i kompresivnih tehnika.

Sve ove tehnike i vežbe za koje smo i zvanično sertifikovani možete dobiti u našem centru.

Praksa je pokazala i dokazala da se jedino 

Pokretom može doći do optimalnog zdravlja.

Vama na usluzi, FizioVuk.

Concrete Wall
fiziovuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page