top of page

SMRZNUTO RAME

Smrznuto rame je stanje koje se manifestuje bolom i smanjenom pokretljivošću u zglobu ramena, pa ga žargonski zovemo “Smrznuto” jer su pokreti ramena prilčno ograničeni.

 

Poznato je i pod nazivima “Periartritis humeroskapularis” (upala vanzglobnih mekih struktura ramena) ili ”Adhezivni kapsulitis” (zadebljanje – adhezija zglobne kapsule).

Ovo stanje najčešće nastaje kao posledica čestih manjih ili većih upala tetiva ramena, ali pre svega m. supraspinatus-a, koje se ne leče na vreme već ih ostavljamo da same prođu.

 

Nakon nekog vremena štedeći rame od pokreta, kako ne bi izazivali dodatni bol, pokreti ramena postaju ograničeni (naročito podizanje ruke iznad nivoa ramena i glave, kao i obe rotacije u zglobu ramena).

smrznuto rame

Ovo stanje se narvno može uspešno rešiti, ali je jako uporno  pa proces i dužina oporavka zavise od toga koliko smo dugo trpeli tegobe i kolika je promena nastala na zshvaćenim mekim  strukturama ramena.

Za oporavak ovog stanja najbitnije su vežbe, ali i niz manuelnih tehnika koje utiču na izmenjene strukture u ramenu. Vežbe treba sprovoditi precizno i dozirano, u cilju povećanja obima pokreta i jačanja mišića ramena. Time postižemo da se pacijentu smanje bolovi i vrati normalna funkcija u zglobu ramena.

Praksa je pokazala i dokazala da se jedino 

Pokretom može doći do optimalnog zdravlja.

Vama na usluzi, FizioVuk.

Concrete Wall
FizioVuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page