top of page

Bol u laktu

Lakat je jedan od većih zglobova u našem telu, svakodnevno je izložen povredama zbog same činjenice da je na jednom od najaktivnijih delova tela.

 

Većina bolova u laktu ima vrlo jednostavan uzrok i uglavnom prolazi u roku od nekoliko dana, ali neki bolovi ostaju znatno duže prisutni i time narušavaju normalno izvođenje svakodnevnih, sportskih i profesionalnih aktivnosti.

bol u laktu
bandaging-arm-PMPHJYQ-scaled.jpg
elbow-bursitis_638342960725013765.jpg

Najčešći uzroci bolova u zglobu lakta

Burzitis – zapaljenje burze, kesice ispunjene tečnošću, smeštene unutar

zgloba. Pojava burzitisa lakta se dešava kod ponavljajućih i dugotrajnih opterećenja burze, npr. kod čestih udaraca na laktove, oslanjanja na laktove u dužem vremenskom periodu, ali može nastati i nakon udarca ili pada. Razvoju burzitisa doprinosi i neadekvatan oporavak posle npr. treninga, slabih mišića, nezagrevanja pre treninga, preteranog napora, itd.

Tendinitis – upala tetive, bolest je karakteristična za sportiste, ali i za osobe čija zanimanja iziskuju intenzivnu upotrebu ruku. Bol se javlja postepeno i širi se ka spoljašnjoj strani podlaktice – ispod lakta. Na dodir ovo mesto je veoma osetljivo, bolno, a ruka se teško ispravlja u laktu.

Teniski lakat - predstavlja bolno stanje koje nastaje zbog oštećenja tetiva mišića koji ispružuju šaku i prste. Obično nastaje zbog dugotrajnog preopterećenja mišića i tetiva. Teniski lakat najčešće se javlja kod sportista – tenisera, ali i kod npr. daktilografa, vodoinstalatera, stolara, i drugih sličnih profesija kao i kod osoba koje često upotrebljavaju ruku.

Golferski lakat - predstavlja povredu koja nastaje preteranim korišćenjem i ponavljanjem gotovo istih pokreta. Bol pogađa unutrašnji deo lakta. Simptomi se razvijaju postepeno, ali vremenom pacijenti osećaju bol i prilikom jednostavnog podizanja čaše ili šolje, pa i samim
rukovanjem sa nekom osobom.

Povrede bacanja - Takozvani “bacački lakat”, ove vrste povreda uzrokovane su preteranom upotrebom lakta kod bejzbola.

Dislocirani lakat – jedna od kostiju koja čini lakat tokom udarca se deformiše, a jedan od najučestalijih uzroka je kada ispružimo ruku u trenutku pada.

 

Prelomi lakta – ili frakture nekih od tri kosti lakta znaju da izazovu jaku bol, ograničenu pokretljivost samog zgloba, a ponekad i povredu nervnih i mišićnih struktura. Jako je bitna rehabilitacija nakon skidanja i mobilizacije-gipsa kako bi se sprečile sekundarne komplikacije poput kontrakture zgloba.

Kontuzija lakta – simptomi su: modrice, osetljivost na dodir, lakat je natečen, a bol je verovatno uzrokovana padom ili udarcem na lakat. Dobro je staviti led na to područje kako bi se bol ublažila.

Osteoartritis - Gubitak hrskavice tokom vremena, pa kada hrskavice nema, kosti se trljaju jedna od drugu i uzrokuju kako bol tako i ukočenost. Rizik obolevanja je veći tokom starenja.

 

Reumatoidni artritis - Autoimuna bolest koja uzrokuje upalu zglobova i stvara prilično oštar bol. Bol je prisutna ne samo ukoliko ste aktivni, već i u stanju mirovanja. Često je to hronično stanje.

U našem centru nudimo vam oporavak svih ovih stanja i povreda.

 

Najbitnije za uspešan oporavak jeste individualan pristup svakom pacijentu.

 

Ovaj proces obuhvata adekvatno uzimanje anamneze, sprovođenje svih fitioterapeutskih standardizovanih testova, procena funkcije i strukture lakta i ruke u celini.

 

Po potrebi konsultacija sa doktorom specijalistom, sprovođenje dodatne aparaturne dijagnostike i na kraju pravljenj i sprovođenje individualnog plana terapije koji će dati najbolje i najkvalitetnije rezultate kako bi se pacijent vratio svim pređašnjim sportskim i rekreativnim aktivnostim, kao i aktivnostima dnevnog života.


Terapija obuhvata niz manuelnih tehnika, fizikalnih procedura i kineziterapiju (terapija pokretom – vežbe) kao najvažniji terapijski element u svakom oporavku.


„Samo se pokretom može stići do potpunog oporavka.”

Concrete Wall
FizioVuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page