top of page

SKAKAČKO KOLENO

Poznato još i kao “Patelarni bolni sindrom – PFPS” , skakačko koleno jeste stanje u kom dolazi do pojave bola u predelu prednje strane kolena naročito oko patele (češće oko donje ivice patele).

Bolovi su izraženi u početku prilikom penjanja uz i niz stepenice, a kasnije i prilikom čučnja, ustajanja i sendanja sa stolice, ulaženja i izlaženja iz kola i slično. Ovo stanje nastaje kao posledica prenaprezanja i preterane upotrebe kvadricepsa, koji postaje “pretegnut”, pa je tetiva oko same čašice jako napeta.

Ako ovo stanje potraje razviće se još jedna sekundarna povreda koja se zove “Hondromalacija” patele. U ovom slučaju dolazi do iritacije i oštećenja zglobne površine po kojoj patela klizi preko femura.

Bol je jak i javlja se prilikom naprezanja kvadricepsa pri čemu patela biva pritisnuta ka femuru.

skakačko koleno

Oba stanja se mogu uspešno rešiti primenom vežbi (istezanje i jačanje kvadricepsta, ali i ostalih mišića nogu) i različitih manuelnih tehnika poput akupunkture i akupresure, miofascialnog opuštanja, IASTM i Stecco tehnike, vakumskih i kompresivnih tehnika. Sve ovo za cilj ima smanjenje napetosti kvadricepsa i tetive patele, kao i njihovo jačanje, nakon čega dolazi do smanjenja i prestanka bola i vraćanja pacijenta svim prethodnim aktivnostima.

Sve ove tehnike i vežbe za koje smo i zvanično sertifikovani možete dobiti u našem centru.

Praksa je pokazala i dokazala da se jedino 

Pokretom može doći do optimalnog zdravlja.

Vama na usluzi, FizioVuk.

Concrete Wall
FizioVuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page