top of page

UGANUĆA I IŠČAŠENJA ZGLOBOVA

Uganuća i iščašenja zglobova su česte povrede kod rekreativaca i sportista, ali i kod dece, radnika i starijih osoba. Ove povrede predstavljaju oštećenje mekih tkiva oko samih zglobova poput mišića, tetiva i ligamenata, kao i narušavanje odnosa samih kostiju unutar zgloba.

Simptomi koji nastaju nakon ovakvih povreda jesu pre svega: bol, otok, krvni izliv (modrice), crvenilo, povišena lokalna temperature kože, ograničenje pokreta (narušena funkcija zgloba)

Ovi simptomi mogu i sami nestati, povući se, ako su povrede blažeg stepena, ali u većini slučaja neophodna je stručna medicinska pomoć, dodatna dijagnostika i pomoć fizioterapeut.

oporavak stopala

Do skoro je važio „RICE” (Rest, Ice, Compression, Elevation – Odmor, Led, Bandažiranje, Podizanje ) protokol koji je obuhvatao određene procedure koje se sprovode već u prvim satima nakon povreda, poput ekstremiteta iznad nivoa srca.

Međutim kako se sve menja i napreduje i ovaj protokol je usavršen i promenjen, pa su neke od glavnih komponenti promenjene. Umesto odmora sada se forsira aktivan pokret što je pre moguće kako bi se izbegle komplikacije poput atrofije i slabljenja mišića, a led kao element prve pomoći se izbacuje iz upotrebe jer usporava i odlaže prirodni tok regeneracije povređene regije.

Zato fizioterapeut ima važnu ulogu u oporavku ovakvih povreda jer sprovodi niz manuelnih i fizikalnih procedura od kojih su najefikasnije: kineziterapija (vežbe), miofascijalno opuštanje, mobilizacija zglobova-Mulligan, akupunkuta, akupresura, Easy flossing,kinesiotape, IASTM i Stecco tehnike.

Sve ove tehnike i vežbe za koje smo i zvanično sertifikovani možete dobiti u našem centru.

Praksa je pokazala i dokazala da se jedino 

Pokretom može doći do optimalnog zdravlja.

Vama na usluzi, FizioVuk.

Concrete Wall
fiziovuk

Stojimo Vam na raspolaganju.
Kako Vam možemo pomoći?

  • Facebook
  • Instagram
bottom of page